..:får jag kliva ur ekorrhjulet?:..

Det finns så mycket jag måste, borde och skulle vilja göra, men tiden går alldeles för snabbt. Jag hinner inte med.

Idag ska jag iallafall ta en paus och gå och höra på Åbo filhamormoniska orkester.

..:oooonsdag:..

Jag kom just hem från en ytterst givande lektion, läraren stod och läste direkt från sitt worddokument som visades på skärmen. Fascinerande. Skulle vara trevligt om lärarna ens någon gång kunde tala lite fritt och säga något utöver det de antecknat.
För min del gick timmen åt att rita, vilket ju också är helt trevligt. Jag borde göra det lite oftare så att min oerhörda talang inte helt rostar.. Varför kunde jag inte få ärva lite mera av mammas målargener?

image212


Ute össnöar det - jag såg ut som en snögubbe när jag klev in i hissen och som en dränkt katt när jag klev ut - men det är så varmt att det säkert snart kommer att övergå i regn. Underbart...
Nu ska jag börja söka praktikplats på allvar = jag ska lista olika företag som jag kan tänka mig att arbeta på och sedan försöker knåpa ihop fina ansökningsbrev till dem. Jag har ingen lust att göra det whatsoever, men det är väl illa tvunget.

..:bestick i lampan - givetvis!:..

Undrar vad designern till det här åbäket tänkte rökte när han kom på den ypperliga idén - hänga bestick i ett lampskelett, det är väl coolt?
Jag kan inte för mitt liv inse pointen; det är ju varken snyggt eller vidare praktiskt. Dock ofantligt skrattretande.

image211

Jag intresserar mig egentligen mest för hur många som verkligen pungat ut 54,90 euro för det där schabraket.
Jag funderar lite på att ta kontakt med JOTEX och fråga - månne de lämnar ut den typens information?

..:jag överlevde:..

Det var inte så farligt som jag trott...Jag hade förväntat mig en mycket nedslående dom, men jag hade tydligen lite för livlig fantasi. Jag hade inbillat mig att jag kommer att bli totalt bankrutt efter det här, men riktigt så illa är det nog inte. Tandläkaren var dock bland de fjompigaste jag sett på länge (förutom gubben i bibban med de långa naglarna..). Hans svenska var ofantligt krattig, trots att jag bett om en tandläkare som kunde svenska...hmm... "min svenska e lite ... slow" svarade han när jag frågade om han talar svenska.. Dessutom luktade han apa och fånfnissade hela tiden. Verkligt manligt.

Han skrapade bort lite tandsten så att blodet rann och jag var fullständigt övertygad om att tänderna skulle ryka med. Han gjorde det minsann inte med borren, utan jag måste stå ut med den där förbenade järnpinnen. Usch.

Kändes supermysigt att traska iväg hemåt med truten full med blod.
Jag rekommenderar det varmt.

..:brutal väckning:..

Lite över åtta började någon här i huset borra som en dåre och väckte mig abrupt ur mina drömmar - mina tandläkarmardrömmar. Jag ska nämligen till tandläkaren idag och fasar för det. Förhoppningsvis använder tandläkaren inte en likadan borr som grannen...

Lite senare tittade mamma in på väg till Tammerfors. Ingen ro här inte. Nu har jag extra mycket tid att gruva mig inför tandläkarbesöket. Jiihaa. Precis vad jag behöver.


..:söndag:..

I morse skulle vi vara riktigt gudfruktiga och gå på gudstjänst, men det ordnades ingen i Domkyrkan  som vi trott, utan vi borde ha gått ända till Mikaelskyrka, vilket vi inte hann - attans. Dagen har istället gått åt till att lösa massvis av HBL-korsord och läsa Stieg Larssons Flickan som lekte med elden,som är en del av Millennium-trilogin. Harmt att gubben gått och dött för böckerna är otroligt bra. Nu blir det American Idol för hela slanten och därefter måste jag titta på juridikuppgiften så jag ens har en liten aning om vad jag ska säga på semit imorgon.

..:det är konstigt det här med lördagar:..

Förut var lördagen alltid för mig ultimata festdagen, det kändes patetiskt att bara sitta hemma och glo på teve och inte vara ute och svira hela natten. Som att jag missade någonting.

Nuförtiden ser jag fram emot att bara vara - pynja här hemma, titta på en massa lördagsprogram på teve, läsa långt in på natten, stiga upp på söndag pigg som en lärka och utan dagen-efter-fiilis.

Jag kan inte erinra mig om när jag senast skulle ha varit ut och festat på en lördag. Som studerande är onsdag eller torsdag en normalare festdag. Och det passar mig utmärkt.

Nu, en av kvällens tevehöjdpunkter - Hotel Babylon.

..:i'm walking on sunshine:..

Jag och Alexandra har just varit på upptäcktsfärd på andra sidan järnvägen i åtskilliga timmar. Vi hittade ett jättefint villaområde med en massa fina, mysiga hus. Snorhala vägar kämpade vi oss fram på, men det var värt besväret. Såna här dagar skulle alla vinterdagar kunna vara. Det är så vackert ute att det nästan tog emot att gå in.
 

image210

..:sol sol sol:..

sol sol sol sol SOL SOL sol SOL sol SOL sol SOL sol sol sol SOL SOL

..:flopp:..

Jag var just och hämtade ut en H&M-beställning och jag misstänker att det är någon annan än jag som beställt grejerna. Paktetet var gigantiskt men där fanns typ ingenting jag ville ha - och jag kan inte erinra mig om varför jag ens någonsin velat ha någonting av det där. Mycket skumt.  

..:hur dum får man bli?:..

Nu har det hänt - Kaisa Varis har åkt fast för doping för andra gången. Det är nästan så jag skäms över hennes dumhet, men mest är jag bara arg. Hennes karriär ger jag blanka katten i, men hon förstör ju för alla andra. Just som den finska skidningens trovärdig litelite byggts upp efter dopingskandalerna i Lahtis och i Val di Fiemme, inträffar det här. Överraskad kan jag dock inte påstå att jag är.  

Iltasanomat påstår dessutom att hon använt samma preparat som förra gången - finns det ingen gräns för hur korkad man får vara? Har man blivit fast en gång för det, är risken ganska överhängande att man blir det även nästa gång. Oberoende om man byter gren.

B-provet har ännu inte kommit, men jag är nog fullständigt övertygad om att det kommer vara positivt. Vilket säkert största delen av Finlands befolkning också är.

Usch, Kaisa Varis är en riktig nationalskam.
Hoppas hon deporteras till Sibirien.


Tidigare avstängd

(bild lånad från Aftonbladet)

..:update:..

Jag har på senaste tiden, det vill säga de två senaste dagarna, inte riktigt haft tid att blogga så nu, när jag om typ en halvtimme ska på sählyträning och inte är färdig för fem penni, tycker jag att det är passligt att uppdatera lite.


På onsdagen hade klassen avskedstillställning i skolan för Philip och Leena som tänker åka iväg till Buenos Aires på utbyte på måndagen och stanna där några månader. Jag är inte det minsta avundsjuk. Klockan sex började festligheterna, det ena festobjektet (=Leena) dök upp ungefär en timme senare, det andra behagade dyka upp 21.55. Till saken hör att vi var tvungna att lämna lokalen kl 22 för att inte utlösa larmet. Att komma i tid hör inte riktigt till Philips starka sidor.

Kvällen fortsatte på baren Cow, där vi spelade lite spel (behöver jag påpeka att jag ägde Kimble-matchen..?) och senare for vi till Onnela och shakeade.

Och jag med min freakmagnet (som dock är lite svagare än min systers, men ändå helt tillräcklig..) lockade till mig några underliga figurer.  Det var massvis med utlänningar på stället och jag blev uppbjuden av en kille, Kevin, som dansa skitbra med en massa svängar och snurrar och grejs. Jag hade en smula svårt att hänga med. Efter att vi snurrat runt där en god stund, och jag faktiskt tyckte att jag började lära mig movesen -  upptäckte jag att hans kompis videofilmade oss och mina kompisar stod typ dubbelvikta och skrattade. Trevligt.

Nå när jag äntligen lyckades komma loss från Kevin, kom det en annan kille, som hela kvällen dansat som en galning, och ville dansa med mig. Han tilltalades tydligen av mina superproffsiga danssteg, så han tyckte jag nog skulle klara av ett litet lyft. Det gjorde jag inte. Huj jag fick ju traumor för livet.  


Jiises vilken utredning. Den som hängde med, räcker upp en hand..


Igår hade vi lilla Joel med föräldrar på besök. Mamma Kika fyllde trettio igår och firade med att gå på stan hela dagen och sedan kom hela familjen upp på te till oss.  Jättekiva. Joel har redan hunnit bli dryga två månadar och han var så gullig. Han var jätteglad och skrattade och jollrade nästan hela tiden, tills han blev lite för trött och hungrig och tyckte att det passade bättre att ge hals istället.


Nej nu håller jag på och försenar mig alldeles kapitalt. Shit.


..:vatten i skon:..

Kom just hem från skolan med ungefär 2,4 liter svinkallt vatten i kängorna. 

Kan det bli bättre?
 

..:four eyes:.

Nu har jag varit och testat nya brillor  - och jag hittade ett par som jag är verkligen nöjd med ochsom dessutom var relativt förmånliga. Jag borde få dem om ett par veckor.

Jei, snart får jag se ordentligt igen.Såna här är mina glajjor också.

..:mennoniter?:..

Jag såg igår iförrgår (jag började det här inlägget igår, men eftersom internetet trilskades hann jag inte längre än halvvägs..) en mycket intressant dansk dokumentär som handlade om en mennonitkoloni i Paraguay. Mennoniter är en grupp rigida kristna, som lever som på 1600-talet. Det finns ungefär 1,5 miljoner mennoniter i världen, jag hade dock aldrig hört talas om dem tidigare. Amishfolket, som är betydligt kändare, är en utgrening från mennoniterna.

I det här samhället bodde de 18 000 personer, vars vardag styrdes med järnhand av sjutton lärda män. Och det var inte lite deras liv var inrutade. Allt modernt var förbjudet, liksom allt som kan te sig som nöjen; musik, dans, sprit, tobak, bilar. De fick bara hälsa på varandra på torsdag eftermiddag och efter gudstjänsten på söndag - ingen plats för spontanbesök. I kyrkan fanns inga instrument utan de sjöng accapella - ytterst monotont - och under gudstjänsten, som varade i flera timmar, sitter de tysta och stirrar på en osynlig fläck i golvet. 

Traktorerna saknade däck för att inte befolkningen skulle förirra sig och åka iväg från kolonin eller - gud förbjude - trivas i traktorkupén. Om de ska färdas någonstans görs det med häst och kärra. 

En kvinna hade i över ett års tid haft stora variga sår på sitt ben, men mennoniter uppsöker inte moderna läkare, som enkelt skulle åtgärda problemet, så hennes ben ruttnade istället långsamt bort. Vanligaste dödsorsakerna bland mennoniterna är helt - för oss - vanliga sjukdomar, typ influensa, på grund av denna avsaknad av läkarvård. 

De traditionella könsrollerna är väldigt djupt inrotade i det här samhället, mannen är herren i huset, bokstavligt talat. Kvinnor finns till för att föda barn och sköta hushållet. De får aldrig klippa håret och måste alltid bära håret i spända flätor slickade mot huvudet.

Ungdomarna lär sig  varken geografi, historia eller andra språk i skolan- allt för att förhindra dem från att se världen utanför. Många gjorde dock lite revolt genom att träffas på kvällar, höra på musik, se på teve, dricka spetsad Coca Cola och prata - och framförallt skratta - tillsammans med paraguayaner som kommit till kolonin.
Trots att de bodde mitt i Sydamerika talade de någon slags tyska/holländska och såg väldigt europeiska ut. Det bidrog ytterligare till deras isolering. 

För mig är det ofattbart, fascinerande och samtidigt skrämmande att man i dagens värld ännu kan - och vill - leva på det här sättet. För mig ter det sig lite som någon slags charad, ett rollspel. Att det inte riktigt är verkligt. 
 


..:stureplans snyggaste:..

Varför sitter jag och spanar på den här sidan, som förresten är väldigt underhållande, istället för att göra juridikuppgiften jag borde göra?

Den här typens frågor ställer jag oroväckande ofta.

..:till havs:..

image203

..:ajm bäkk:..

Nu är jag tillbaka i stan igen efter ett fint veckoslut ute på vischan.

På lördan for vi till Hitis, i full storm och regnslasket vinande kring öronen. Hela dagen regnade det, men vi trotsade rusket och pallrade oss iväg på kaffe - och smaskiga äppelbakelser - till gammelmoster Ulla i byn. Det blev en smula blött. Jag kan dock konstatera att mina nya stövlar håller vatten relativt bra. De blir bara mer och mer omtyckta hela tiden :)

Under natten blåste det så att jag, som sov på vinden, var fullständigt övertygad om att taket skulle flyga iväg och att jag snart skulle ligga där under bar himmel. Som tur uppfylldes inte mina farhågor och när morgonen grydde sken solen in genom fönstret och ute låg havet stilla. Och jag grämde mig över att jag inte fotograferat de häftiga megavågorna medan de ännu rullade in. . .

Lördagförmiddag gick åt till sightseeing och vi visade Hitis byn åt Victor som var där första gången. Solen sken, men vinden var lite kraftigare på den här sidan av ön, så det gällde att hålla i hatten.

Det är så fint ute i skärgården och jag trivs där, men inte skulle jag riktigt vilja - eller klara av att - bo där året runt. Jag är djupt imponerad av fammo, som är 83 år gammal, och som klarar av att bo där ute helt ensam i sitt stora hus och som fixar så gott som allt själv. Hon hugger ved, klipper gräsmattan och är inte rädd för att ta i lite. Jag vill bli som fammo när jag blir stor. Hon är så häftig.  

..:ut till skären:..

Strax ska vi alla tre, jag, Alexndra och Victor, bege oss iväg ut till skärgården, först hem till mamma och pappa och i mrogon vidare ännu längre ut i skärgården till fammo. Ska bli jätteroligt att se fammo, då det är så sällan.

Kom just hem från sählyn och är egentligen lite småstressad, ändå sitter jag här och drönar...

Ha en trevlig helg!


..:om en liten stund:..

...ska jag gå och möta systeryster som kommer med bussen och som efter typ 43 timmar är framme här i Åbo.

..:ah, c'est moi:..

Dagens Kalle i Kalle & Hobbe är så jag.


image201


Tänk att någon annan än jag också förstått att man kväver nysningar för att spränga av sig skorna.

..:inbrottstjuv?:..

När jag kom hem för en stund sedan möttes jag av ett obekant Terve. Jag trodde det var Vicke som försökte leka lustig och förställa sin röst eller att han hade någon överhurtig bekant på besök. Det visade sig dock vara husets diginät-fixare som tydligen skulle komma idag, men som jag saligen glömt bort.

Eftersom jag hade så bråttom imorse var sängen obäddad - vilket händer i princip aldrig - dessutom hänger byket på tork fortfarande lite varstans. (Bland annat mina underkläder som hänger på batteriet bredvid min säng.)  Karln satt och pynjade med kabeluttaget bakom min säng, som han dragit ut mitt på golvet. Han riskerade åtminstone inte att drunkna i damm, då jag dammsög för inte så länge sedan. Nu står min säng ännu mitt på golvet, för jag får inte flytta på den utifall att han är tvungen att komma en gång till.

När jag bara såg bakhuvudet av killen misstänkte jag starkt att med min tur är han väl skitsnygg till råga på elände, men det var han inte. Han hade bara ett öga.

Trevligt om jag inte kommit hem medan han ännu var här, utan bara sett min förflyttade säng.
Det skulle nog ha satt en hel del myror i huvudet på mig.

..:arg:..

Det är säkerligen ett tecken på att jag borde sitta mindre framför datorn när Internetet lägger av hela tiden. För tillfället funkar det inte överhuvudtaget, utan jag är tvungen att snylta lite på grannens. Jag blir så irriterad. Här betalar man dyra pengar för någonting som sen inte heller fungerar ordentligt, och DNA:s kundservice verkar ju vara obefintlig. Åtminstone svarar de inte på mail.

Jag håller på och kokar över av ilska, men som tur kyler de frusna ärterna jag äter ner lite, med påföljden att jag nu har gåshud inte bara av Garou utan även av dem.

Usch vad jag har lust att kasta ner datorn från balkongen, men kanske det inte lönar sig. Borde gå och köpa en sandsäck så jag skulle ha nånting att puckla på.

..:glajjor, garou och gåshud:..

Jag var just i affärn och där var en gammal tant som gick omkring med simglasögon på sig. Nog för att det regnar men riktigt så mycket att man behöver simbrillor gör det väl ändå inte.

Nu sitter jag och hör på Garou med full bas. Han sjunger så det går kalla kårar längs ryggraden och armarna blir knottriga. Jag är också ganska bra på att sjunga med, trots att jag inte har en aning om vad han sjunger för det mesta, men jag är en hejare på att hitta på egna ord. Jag kan en massa (typ fyra..) ryska sånger också, och av dem förstår jag nog inte ett jota.

Höh, jag tänkte lägga in ett smakprov på Garous underbara raspiga röst, men tuben känner inte för att samarbeta med mig idag, så ni får nöja er med en läcker pahis-Garou-bild istället.(lånad från www.garouland.com)

..:designdille och bloggberoende:..

Jag har blivit fullständigt beroende av att fixa med min bloggdesign, det är skitroligt! Det här är allvarligt, det har till och med gått så långt att jag bara tittar på CSI med ett fjärdedels öga. Det har aldrig hänt förut.

Jag kan liksom inte sluta, snart skiter det väl sig och så ser allt helråddigt ut, men det är väl inte hela världen.

..:dagens lärdom:..

I dagens Emmerdale lärde jag mig varför vissa ägg är bruna och andra vita. Det beror på färgen på hönans örsnibbar (tydligen har hönan sådana..). Vita öronsnibbar - vita ägg, rödbruna öronsnibbar - bruna ägg.

Det är ytterst lärorikt att titta på Emmerdale...:72-stegsprogrammet:..

image199
Huh, nu är min tvätturakka över, skönt. Bra träning det här, att trampa här av och an i trappan. 72 steg är vägen upp till tvättstugan och den har jag nu gått ett antal gånger. Vad ska man där motionera när det räcker med att tvätta byke..

Ute regnar det, tack och lov att det inte gör det inne, och det nappar inte alls att traska iväg till Anna för att laga läxor, men det är väl så illa tvunget. Som tur laddade jag just min mp3-spelare med lite ny musik, förhoppningsvis klarar jag med dess hjälp av den långa långa vägen

Om ganska exakt fem timmar startar Alexandra hem från Izhevsk, men är framme först på torsdag eftermiddag. Söl-tåg. Tänkt att det redan har gått de där fyra (?) månaderna som hon skulle vara där borta vid Ural. Otroligt. ..:tvättstugan's calling:..

Jei, äntligen får jag gå och tvätta.

Som jag har väntat.

..:praktikplatser och tröga tanter:..

Dagen började med samtalet till den omtalade praktikplatsen, tyvärr floppade det en smula - dom ville nämligen hellre att jag skulle maila, även om det i deras "annons" stod att man antingen skulle ringa eller maila.. Jag får väl börja knåpa ihop ett tjusigt brev om varför just jag skulle vara perfekt för jobbet och varför dom MÅSTE anställa mig...plus att jag prompt vill ha lön. Hmm...hur får man in det på ett galant sätt...?

Därefter skola i kvadrat - så här mycket skola som jag har haft dom senaste dagarna, hade jag inte på hela höstterminen. Det finns ju risk för att jag blir riktigt utarbetad. Under detaljhandelslektionen kläckte vår mycket intelligenta lärare ur sig: "Jag tycker det är patetiskt med kvinnor som inte har råd att köpa smycken". Mhmm, säger du det. För smycken, det är nog det viktigaste, det är det man ska lägga sina sista slantar på.

Efter skolan tänkte jag att jag snabbt går en sväng förbi Instrumentarium här vid hörnet för att beställa en tid hos optiker, som enligt min kära syster skulle vara gratis. Jag trodde det skulle vara kvickt avklarat - fel hade jag, big time. När jag kom in var ingen bakom kassan, kön bestod däremot av fem personer. En annan kund stod och testade brillor med ackomanjemang av en anställd. Flera vitrockade anställda svepte förbi och tittade lite medlidande på oss, men INTE att någon av dem skulle ha segat sig dit för att betjäna, nej nej. Under tiden hann jag hitta ett plakat på vilket det stod att synkontrollen skulle kosta 20 spänn. Gratis my ass, syssy.

Slutligen behagade en tant komma dit, hon sniglade sig fram till kassan och allt hon gjorde gjorde hon så långsamt att om hon skulle ha gjort det långsammare, skulle hon troligen ha somnat emellan. Dessutom glappade hennes löständer, fresh. När det äntligen blev min tur, började jag ju givetvis på svenska, eftersom Alexandra även påstått att de talar svenska där, trög-tanten förstod däremot inte ett jota av vad jag sa. Så jag fick kasta om till finska, med påföljden att jag fick hjärnsläpp när jag skulle säga mitt personsignum. Jiihaa. Jag var tvungen att bokstavera mitt namn tre (3!) gånger innan hon fattade hur det skulle skrivas, så kvistigt är det väl ändå inte? Jag fick nu sen till sist min tid, förhoppningsvis lyckades hon faktiskt införa det i deras system så att jag inte sen står där utan reservering.

Mitt lilla beställa-tid-hos-optikern-besök tog allt som allt 25 minuter.
Urselt, som Tanja skulle ha sagt.


..:måndagsväntan:..

Jaiks, snart är det måndag och då ska jag - äntligen - ringa angående den där praktikplatsen...dock är jag en smula nervös...Vad månne det är meningen att jag ska säga...? Förhoppningsvis har jag kommit på det tills imorgon..

Jag vill så gärna ha det där jobbet. Jag orkar inte leta med ljus och lykta efter ett annat, har nämligen hört att de flesta praktikplatser och sommarjobben for redan i oktober-november. Vem tusan är ute i så god tid?

Jag mailade förresten min chef från förra sommarjobbet och han sa att jag nog mer än gärna får komma dit och jobba igen, men jag skulle nog helst stanna här i Åbo den här sommaren. Jag har faktiskt aldrig tillbringat mera än några dagar på sommaren här.  


(Lånad från www.sac.se)

..:dilemma:..

Jag kan inte bestämma mig för om det är finare med de där krumelurerna i bakgrunden, eller om jag borde ta bort dem och ha den helgrön. Det ser lite råddigt ut
med dem där, men samtidigt trist och simpelt om jag tar bort dem..

Aj aj, hur ska jag riktigt göra?


Fortfarande sitter jag och pynjar med såna här oväsentligheter - och hör på underbara Michael Bublé-låtar - fast jag borde göra något vettigare. Men jag har faktiskt varit duktig och dammsugat.

..:spring style:..

Blev inspirerad av Alexandras layoutförändringsplaner så jag kände att jag också ville ändra lite, våra (ordet betyder göra mera vårlik..) till bloggen och testa om jag klarar av att fixa dit en header själv. Vilket jag uppenbarligen gjorde. Det var inte ens svårt.  

(Den egentliga orsaken till förändringarna är att jag borde göra läxor, men i och med att jag sitter och pynjar med det här behöver jag ju inte göra dem. Right?)


..:okonventionella havreflarn:..

Jag drabbades för en stund sedan av en sån lust att laga havreflarn, men tyvärr hade vi inga ägg hemma, men jag - mästerkocken själv - tänkte att man säkerligen kan göra utan också. Det kan man, lärde jag mig, men det blev dock inte riktigt havreflarn då, utan snarare havrerutor. Dessutom är dom inte så där sega och tunna som flarnen är, utan lite mera smuliga då där inte något som binder, men skit samma, dom är goda likaväl.

image192

..:varför:..

...blir mina lockar alltid mycket finare när jag bara är hemma och drischar än när jag är på väg nånstans?

..:the animals went in two by two:..

Den här reklamen är underbar.

Jag höjer alltid ljudet ett par snäpp när den här kommer. Den där låten är så mysig. Den är tydligen ursprungligen en traditionell irländsk sång (fast då har den ju andra ord givetvis..), inte konstigt att den är bra då. Månne man kan hitta den att ta ner nånstans.....:män i svart med mjölk:..

Men In Black, mjölk och okristligt många surskorpor - kan man tillbringa en fredagkväll på ett bättre sätt?

..:kan inte det bli måndag?:..

Jag har just hittat den perfekta praktikplatsen. Jag trodde aldrig jag skulle säga det här - men kan det inte bli måndag nu så jag får ringa dit och fråga om jag får komma dit och jobba i sommar. Jag vill så gärna ha det här jobbet - jag leker bara lite hemlighetsfull och säger inte vad det är för ett jobb - och hoppas innerligt att konkurrensen inte är allt för stor.Den här bilden har egentligen ingenting med texten att göra, men det var den första bilden som dök upp när jag googlade praktik. Passande.

..:tidig start:..

Idag steg jag ovanligt tidigt upp eftersom jag skulle till skolan till redan 8.30. Trevligt att sega sig iväg till skolan i kolmörker och duggregn. Lektionen pågick till 10 och då var det ännu skumt ute. Dessutom har all snö försvunnit på grund av det förbenade regnet.

Nu känns det bra att ha stigit lite tidigare upp, men då när väckarklockan ringde kände jag mig nog mest som en död säl. Det var så tungt att stiga upp, jag kan inte förstå, jag som nu alltid varit ganska morgonpigg har plötsligt blivit världens sjusovare. Man går ju miste om så mycket av dagen när man vaknar så sent.

Nu sitter jag här och funderar om det ska bli någon sählyträning idag, Vicke sover ännu så honom kan jag ju inte fråga..Skulle vara trevligt att veta lite i förtid..

..:vår spring kevät printemps primavera:..

Ett gigantiskt anfall av vårlängan kom över mig nyss.


Den där tiden på året då snön just smält och gjort marken våt och vattnet gräver djupa rännilar i sanden. Gatorna är fulla med grus som inte ännu sopats upp och tussilagona trängs med hundbajset i vägrenen, fåglar sjunger och havet glittrar.  

Vinterstövlarna och -rocken har övergivits och de nätta vårskorna plockats fram, trots att det ännu är litelite för kallt för dem. Det börjar bli varmare, men endast i solen, i skuggan är det fortfarande svinkallt, men det struntar man i och njuter ändå. Folk man möter på gatan ler och ser glada ut. Allt känns så enkelt, ljust och underbart.

De första dagarna av våren är nog bland det bästa som finns, men för att riktigt uppskatta charmen måste man först uppleva den trista, mörka, kalla vintern. Tyvärr är den alldeles för lång...:på tevefronten:..

Jag sitter och ser på Joey, alltså Friends spin-off-serie - och den är så dålig, så dålig. Jag, som alltid rådiggat Joey i Friends, känner inte igen honom alls. Han är inte ens närapå lika rolig, charmig och så där mysigt klantig som han var i Friends. Det här är bara krystat och trist. Varför i hela fridens dar tittar jag på det då, kan man ju fråga sig.

Senare ikväll kommer det iallafall både Friends (med riktiga Joey..) och Kalla Fötter. Eftersom jag sett båda serierna flertalet gånger är jag bombsäker på att de åtminstone levererar kvalitativ underhållning

 

..:bibliotek och fjortisblaskor:..

Jag gick raka spåret från skolan till bibban och tillbringade största delen av eftermiddagen där. I tystnaden. Ja, eller det var så gott som tyst, bara några småkids som tyckte att gångarna mellan hyllorna var utmärkta löpbanor och att det är fullständigt onödigt att viska när man kan tala högt. I övrigt var det lugnt och skönt att sitta där. Vilken tur att det byggdes dit, ett stenkast från mitt hem. Perfekt. Tyvärr är det allt för sällan jag får för mig att gå dit.

Ursprungligen gick jag dit för att läsa HBL, som av någon anledning inte behagade dyka upp imorse, men inte fanns den där heller, så jag läste en massa andra tidningar istället. Jag råkade bl.a. få tag på en SOLO-tidning - vilket skämt ! Jag blev så irriterad av att läsa den att jag plöjde igenom varenda artikel bara för att förundra mig över brainlessheten. Där fanns till exempel en artikel om tre olika "flickgäng" som hade en girls night out och så hade de dokumenterat vad som hände vid vilken tidpunkt och hur mycket pengar de gjort av med. Hallå, vad är pointen med det? Jag betvivlar att någon finner det överdrivet intressant. Man kan ju fråga sig vem som egentligen är målgruppen för denna blaska. Den hade en väldig teini-vibe över sig. Jag tyckte förr den var relativt bra, men nu - spare me.   

..:torsdagströg:..

Varför sitter jag och tittar på ett program om en kille, som inte ätit något annat än typ spagetti sedan han var två år gammal och får världens kräkreflex av allt annat - t.o.m. av jordgubbar - istället för att göra något vettigt. Om en timme har jag management-lektion och jag sitter ännu här i pyamasen.

..:när jag en gång försöker vara flitig:..

Jag har suttit i över två timmar och kämpat med en detaljhandelsuppgift om den finländska dagligvaruhandeln (dödsintressant eller hur?...) vi fick igår och som ska vara klar tills måndagen. Läraren sa att den är ganska enkel och går att göra i en handvändning - pyttsan, det är fullständigt omöjligt att hitta den information som behövs. Jag vet inte ens var jag ska börja leta, utan har nu bara randomly googlat lite. För att göra saken etter värre är mitt finska företagsekonomiska ordförråd lite i ynkligaste laget vilket leder det till att jag antagligen har helt fel sökord och därför inte hittar nånting vettigt. Eller så finns det helt enkelt ingenting.

Jag, som skulle vara superduktig och börja med det här i god tid och snabbt få det undanstökat, gick på en riktig nit. Som tur ska åbäket endast presenteras muntligt och inte skriftligt. Jag kanske kan gömma mig bakom någon så hon inte ser mig så jag inte behöver svara på nånting.

..:jag är en virrpanna:..

Jag vaknade upp med ett ryck, stirrade förvirrat på klockan som visade på fyra minuter över ett, var övertygad om att jag försovit mig alldeles kapitalt och flög upp ur sängen. Väl uppe på två, om än darriga, ben förundrades jag över att det ännu var så mörkt, jag tände lampan och tittade på vägguret, därefter på teveklockan - som visade 01.05. Insåg ett ögonblick senare mitt misstag - jag hade stigit upp mitt i natten och var helt i nattmössan. 

Sedan låg jag vaken i x antal timmar och stirrade i taket och förbannade min dumhet.  

..:harvey har myror i brallan:..

Vi började idag en kurs i management och undervisningen går enbart på engelska. Intressant. Läraren, en kanadensare som heter Harvey, verkar, åtminstone så här efter första lektionen, vettigare än många andra av våra andra lärare. Bara ett litet problem - karln kan inte vara stilla!

Han struttar av och an i klassrummet, putar med läpparna, rullar med tuschen, vinglar till, sätter sig ner, viftar med benen och gestikulerar hejvilt hela tiden. För det mesta gick det ändå att koncentrera sig på det han sa, men efter att lektionen pågått i ungefär en timme blev han behov av nikotin, koffein eller whatever för stort. Han satt på bordskanten, slog armarna om sig själv, pratade helt råddigt och han svängde med det ena benet så man trodde det skulle lossna. Jag trodde nästan han drabbats av någon slags anfall. Det var fullständigt omöjligt att hänga med i anekdoten han försökte berätta. Slutligen gav han upp och sa att han var lite torr i halsen och också var tvungen att gå och fylla på parkeringsmätaren (heter det så?) - yeah right... Därefter var han lite lugnare,  men han vankade nog ännu hela tiden omkring i rummet.

Den här kursen hör egentligen inte till min inriktning, men jag tänker nog gå den ändå, den verkar riktigt intressant och kanske det till och med finns en möjlighet att man lär sig något. Om inte annat lite bättre engelska och det är ju lite spännande att se om han i fortsättningen också tänker hålla på som om han hade myror i byxorna.


Fyvush Finkel
Harvey Lipschultz från Boston Public, påminner lite om vår Harvey..

..:dränkt:..

...i parfym är jag, eftersom min förbenade parfymflaska hade bestämt sig för att börja läcka just idag. Jag tror jag är tvungen att gå ut o stå på balkongen en stund och hoppas på att de värsta ångorna flyger sin väg.

Det är precis sånt här man behöver.


..:hört den förr?:..

Nedrans nät, nedrans nät
varför fungerar du-u-u ej?

Har jag vart, har jag vart
du-u-u-m mot dig?


(melodi Lille katt)

I klartext - min förbenade internetuppkoppling trilskas.


..:pilutta dig:..

Hah Anna, det är inte bara tönt-jag som är hooked on Emmerdale, utan också stora Hollywoodstjärnor, ja eller åtmintone en...

"It's well acted and more of a drama than a soap," says Keira Knightley.  ..:fattig frukost:..

Jag gick till affären för att köpa mjölk och bröd.

När jag klev in i butiken var det första jag såg brödhyllan, som gapade tom. Min första tanke var att dom flyttat på saker och ting där, det är ju ändå ganska länge sen jag var där sist, sedan insåg jag att de nog inte gjort några förändringar, det fanns helt enkelt inget bröd. Det enda som fanns var såna där hårda - dyra - limpor i öppna papperspåsar, men nöden har ingen lag så jag var tvungen att ta en sådan. Jag forsatte inåt i butiken, som var ovanligt full med människor för att vara en söndagkväll. Antagligen en massa studeranden, liksom jag, som var där för att fylla på skafferiet lite inför skolstarten imorgon. Mjölkskåpet var även det ganska tomt, fanns enbart röd mjölk och det vill jag ju inte ha.

Jag, som var så sugen på rostat rågbröd med ett stort glas kall mjölk, fick traska hem med enbart en liten skrumpen limpa under armen.

Update: Den skrumpna limpan var dock väldigt god, men gräsligt svår att skära i skivor.

..:han vann, han vann, han vann, han vann:..

Det såg redan ut som om Morgenstern tänkte sno åt sig segern i backveckan efter ett fint hopp på 135,5 meter, men Janne den gamla räven, gav sig inte utan klämde i med ett hopp på 136 meter i mycket sämre förhållanden och vann hela skiten - både tävlingen och hela turneringen - överlägset! Otroligt. Jag trodde redan, efter förra säsongens svacka, att Ahonen hade gjort sitt, men så fel jag hade. Och tur var väl det. Han är nog en riktig kungsörn, som kommentatorerna också tycker om att kalla honom för.   

Nu ska jag skåla i blandsaft, se när Ahonen får sin femte bil och stå upp och sjunga nationalsången. (Jösses vilket leende Ahonen avfyrade på prispallen. )
Kuriosa: Morgis och Schlieris sammanlagda ålder överstiger Ahonens ålder med enbart nio år. Gammal är äldst. Bevisat än en gång.

Vilket råddigt inlägg...

..:förestående hjärtattack:..

Vad nervkittlande det är att titta på backhoppningen.

Första omgången är hoppad och isäpappa, som kommentatorerna envisas att kalla Ahonen för, är tredje. Morgenstern och Schlierenschnauzer (aj då, jag tror jag har kallat Morris för det så mycket att jag inte längre minns vad originalet heter..) Schlierenzauer är långt efter.

Morgi måste hoppa 10 meter längre än Ahonen för att vinna. Det är nog lite för mycket. Det blir nog blåvit seger i år.  
 

..:vernissagen:..

Istället för att städa, som jag skulle göra, sitter jag och gör en massa onödigheter. Bland alla onödigheterna fanns dessa bilder från gårdagens vernissage.

Det var egentligen två konstnärinnor, men den ena, Aja Ericsson von Weissenberg, var så, hrmf, kufisk så henne fotade vi inte alls... Hennes tavlor tilltalade dessutom inte mej. De såg på något sätt lite ofärdiga ut och lite wannabe-aktiga. Oljemålningar är nog ingenting för mig.

Eva von Weissenbergs akvareller var däremot fina. Speciellt med tanke på att tanten är närmare 100 år gammal, 96 år tror jag hon sa. Under vernissagen presenterades också det första exemplaret av boken om henne som hennes son skrivit. Intressant.  


image185
Den enda av Ajas tavlor som jag tyckte om.En av de finaste tavlorna på utställningen.

..:söndagsprogrammet:..

Nu har jag äntligen fått alla mina prylar inplockade dit vart de hör. Här såg ut som ett bombnedslag med alla mina väskor, kläder och inköp överallt, men nu är alltid i sin ordning igen. Nu ska jag bara dammsuga, moppa och gynsa (oj vilket mamma-ord, det betyder alltså tvätta, skrubba..) badrummet. Jiihaa... 


 Idag kommer förresten den spännande upplösningen av tysk-österrikiska backveckan. Igår i nästsista tävlingen vann Ahonen överlägset och tog cupens totala ledning. Spännande spännande spännande. Hoppas han vinner idag för då blir han inte bara en hel massa euron rikare, utan också den första som vunnit backveckan fem gånger

Igår log Ahonen till och med. Någonting stort är på gång. 


 

..:förtrollad av förtrollad:..

Jag har just varit och sett Disneys sagospektakel Enchanted - och det var otroligt roligt. Men det verkade som om jag och mamma var dom enda i hela salen som tyckte det, alla andra satt nämligen knäpptysta. Nej förlåt, knäpptysta var de ju nog inte, de smaskade, prasslade, pustade, hostade och tisslade, men inte ett skratt smet över deras läppar. Tråkmånsar hela bunten. Jag, däremot, var oerhört road och skulle gärna skrattat både mera och högre om det inte varit för de underliga blickarna jag fick av tolvåringarna som satt bredvid mig.


Jag är fullständigt övertygad om att såna här sockersöta, överromantiska filmer är balsam för själen.

Jag är en tönt.


..:vem köper sommarskor mitt i vintern?:..

Jo, jag!

..:sista dagen:..

... på landet. Imorgon bär det av hem till Åbo igen. Ska bli riktigt skönt och få lite rutin och ordning i livet igen. Det har blivit på tok för mycket slappas nu under dessa tre veckor jag varit ledig.

Mamma kommer med till stan. Vi ska gå på vernissage för Eva von Weissenbergs utställning i ett galleri helt nära mitt hem. Ska bli intressant. Därefter ska vi gå på stan och sen på bio och titta på Enchanted. Tvättäkta tyttöjen päivä med andra ord.


..:jädrans blåstelände:..

Dagens backhoppningstävling i Innsbruck är inhibierad pga för hårda vindar. Jag, som hela dagen sett framemot tävlingen, är förkrossad - det var ju liksom dagens höjdpunkt.


..:solstorm?:..

Jag kom just in från stormen där ute - köldbenupen, rödkindad och tilltufsad. Fy attan vad det blåser. Det är annars strålande fint väder, kallt, klart och soligt, men den förbenade vinden förstör allting.

Det är väldigt vackert när solen får iskristallerna att gnistra och havet att glittra, men det ser man knappt då man är tvungen att gå vinkelgång och ögonen är så fulla med tårar så även om man gick upprätt skulle man ändå inte se något. Kanske jag ändå är tvungen att trotsa herr Nordanvind (hmm, kanske en smula fel väderstreck, men anyway..) och bege mig iväg ut med kameran i högsta hugg och föreviga det hela. Måste bara ta igen mig lite mycket först. 

..:mig äger ingen:..

Jag tyckte Åsa var världens fulaste namn. Fläskfior med tjocka lår, flätor och breda tänder hette Åsa. Jag ville heta Gabriella, Johanna, Josefina eller något annat ljuvt och flickigt - många bokstäver som markerade att jag betydde något.

Citat från underbara Mig äger ingen av Åsa Lindeberg. Av någon mystisk anledning fick ovanstående parti i boken mig att brista ut i gapskratt. Det har säkert inget med min antagonist lärare Karlsson att skaffa.. 

Den här boken är sjukt bra och fullständigt omöjlig att sätta ifrån sig när man väl plockat upp den. Den är så positiv, rolig och välskriven - jag tror det är omöjligt att inte tycka om den.

 Läs!


image184..:jag mördas:..

 ...den 18 april om 25 år. Då är jag ju bara 47 år gammal. Vad trevligt att veta. Det är tydligen någon slags släktdrag att bli bragd om livet, mamma hittade när hon släktforskade en släkting som gått samma öde till mötes.

Det positiva är ju att jag åtminstone hinner fira Alexandras 51 årsdag sex dagar tidigare.

How and When will YOU die?

Created by andy and taken 698293 times on Bzoink

Name 
Age 
Birth MonthJanuaryFebruaryMarchAprilMayJuneJulyAugustSeptemberOctoberNovemberDecember
Die onApril 18, 2033
Die ofMurder
You will feel painFalseCreate a Quizlet | Search Quizlets | Go to Bzoink


Jag är inte det minsta uttråkad när jag håller på med sånt här tjafs. Inte alls.

..:jag vann:..

Jag fick en skraplott av mamma och jag vann - håll i er nu - hela sju euro!
Jag vet inte riktigt hur jag ska lyckas göra mig av med hela min jättepott.

..:nyårsjag:..

På grund av det myckna bråtet, som bland annat inkluderade hundrumpor, internetkablar och galgar, har bilden ett lite underligt utseende, men när motivet är så väldans fint som det är stör det väl ingen nämnvärt.


image183

..:nyårsaftonen i ett nötskal:..

Efter lite om och men lyckades jag ta mig till nyårsfesten hos Matte, en gammal gymnasieklasskamrat. En massa bekanta som jag inte sett på evigheter var där och det var trevligt att mingla lite före vi slog oss ner vid långbordet. Enligt bordsplaceringen fick jag ena ändan av bordet - värdinneplatsen, mystiskt... Klagar gör jag inte, jag hade, i motsats till många andra, mycket gott om utrymme.

Det bjöds på förrätt, huvudrätt bestående av älgstroganoff och kaffe och tårta+likör till efterrätt. Till allt detta fick man dessutom såväl öl, cider som vin. Lyxigt. Efter att ha ätit gott och pratat mycket, stegade vi vid tolvslaget ut i den fräna grisskitslukten och blandade upp den med krutröken från fyrverkerierna. Trots att det var väldigt disigt och rent av slaskade lite lyste raketerna upp himlen mycket vackert och vi skålade in det nya året med röd skumpa.

 Resten av kvällen kan kort sammanfattas med: mycket prat, dans och skratt, fin live musik, kräks i lavoaren, smarriga såsdippade batongbitar, nya romanser och skjortlös brottning på skinnfällen. Alltså en mycket trevlig kväll! 

RSS 2.0