..:it's a matter of zucchini:..

Idag var jag i butiken för att köpa lite käk. Just när jag stod och valde en zucchini åt mig vände sig tanten bredvid mig till mig och frågade "Hur brukar du tillredan dem?". Jag blev så förbryllad att jag inte riktigt förstod frågan först, varpå hon upprepade den. Tanten är med säkerhet en 80+:are och tillhör generationen kvinnor som alla är hejare på att greja i köket (generaliseringarnas mästare är jag...) och där stod hon likaväl och frågade lilla mig, som knappt vet ett jota om matlagning, hur jag tillreder min zucchini. Intressant. Vi stod sedan, efter att jag hämtat mig, en god stund och diskuterade hur goda zucchinin är och det hela slutade med att hon nog skulle testa mitt recept. 

Hon lyste verkligen upp min dag.  
Tänk vad lite det krävs.

..:min nya arbetskamrat:..


..:näytä mulle missä sul on rusketusraidat:..

Vad underbart veckoslutet var! Soligt, varmt och det bästa av allt - det tillbringades ute på Frillesro. Jag kastade vinterpälsen med besked och simmade flera gånger per dag. Vidare varmt var det inte, men det var mycket välkommet med lite svalka i hettan. Vi pinade också Morris i böljan, men han var inte vidare förtjust och det hela slutade med en smått butter hund och jag och mamma var fulla med rivmärken, passar fint med brännan.

Det tog så oerhört emot att peda iväg till Aura på söndag kväll och jag hade helst bara sjukanmält mig eller nånting för att slippa gå på jobb idag.

         Dessutom är det ensamt i Kakola, jag tycker hela tiden jag hör Morris små tass-steg.

..:längtan till sommarparadiset:..

Om drygt tre timmar får jag bege mig iväg till den allra finaste platsen i världen - Frillesro. Jag kan knappt sitta still, jag väntar så. Tänk vad härligt - strålande väder, det är varmt och jag är ledig. Kan det liksom bli bättre?

Och den här gången ska jag banne mig ta ett dopp. Förhoppningsvis får vi också båten i sjön så jag kan fara ut och ro.  Måhända jag alls ska klara av att ta mig därifrån på söndagen.


..:nyfiken som en...en bruksare:..

Igår kväll hördes plötsligt chop-chop-ljud och när jag tittade ut såg jag Medi-Heli-helikoptern som höll på och landa på en gräsmatta en bit ifrån vårt hus. Ljud hördes också när alla bruksare kröp ut ur sina hålor för att komma och titta vad som försiggick. En gubbe såg till och med ut som om han flugit upp ur sängen och fortfarande hade pyamasen på sig när han kom farande. Här är man väldigt intresserad när något utöver det ordinära sker, på gott och ont.Och jag är inte ett dugg bättre själv.

..:fillar-fille:..

Jag var just ute och cyklade med min tillfixade fillare (bye bye anka-med-magknip-ljud) - härligt att susa fram i det här ljuvliga vädret på sandiga småvägar. Dock ska man inte göra det med öppen mun eller alltför kletigt läppfett, man fångar onödigt många småkräk då...

Jag har inte kunnat använda min cykel på hela sommaren - åtminstone inte utan att skämmas - så det var verkligen roligt att peda omkring nu. Dessutom måste jag ju testköra lite innan jag beger mig iväg till Frillesro med fillarn med imorgon.
..:värmebölja:..

Nu ska det minsann bli hett om öronen. Enligt meteorologerna kommer värmeböljan pågå så länge som det är möjligt att göra prognoser, alltså så långt som de kan förutspå är det varmt, hur länge det nu sen är - en vecka kanske?

Tänk att man ska bli så glad över att få höra att det kommer att vara varmt under sommaren.

..:myggbettan:..

Jag har otaliga myggbett - jag som aldrig nånsin blir påtuggad av de små odjuren! All min energi går ju åt till att klia.  

..:home safe and sound:..

Jag är hemma från Moskva nu - i ett stycke till och med :) Ska se när jag ska orka sammanfatta resan och visa lite bilder.

Nu är jag tvungen att ta växeln. Bläh.

..:snart bär det av österut:..

Om lite drygt ett dygn sitter jag på tåget till Moskva, spännande. Det ska bli så roligt att se systeryster Alexandra, kolla in hur hon har det där borta och bekanta mig med betongmonstret Moskva.

Undrar vad för kläder det är vettigast att ta med när det lovats 30 grader och regnskurar..?

..:rosala - helgen i bilder:..


Rosala-rosen som försökte sträcka sig in igenom mitt fönster.


Snigeln, som först förlorade sin vän när den försvann in i Picos gap, och som sedan blev krossad av en ovarsam fot.


Vildvuxet och vackert var det på Frillesro.


Plogen ingömd i gräset, som tagit över hela gården.


Pico som protesterar då jag slutade klappa och krafsa honom.


Vågskum i strandskvalpet.


Badbruden Julia simmade, flöt och dök i det glittrande havet.


Bleka, soltörstande fötter.


Ledsam hemfärd från paradiset.

..:strömavbrott:..

Det blev ett kort strömavbrott här imorse, vilket ledde till att internetuppkopplingen bröts, vilket i sin tur ledde till att inga dataprogram fungerar = ingen kan utföra sina arbetsuppgifter (vilket jag antar många är glada för; då kan de drischa utan att ens vara tvungna att låtsasjobba...). Nu fungerar internet igen, men programmen är stendöda.

Tänk att en så liten grej som ett ynka strömavbrott kan rådda till så mycket och lyckas få ett helt kontor att stanna. 


..:nu är allt klart:..

Igår var Mamma i Åbo och lämnade samtidigt in våra visumansökningar och löste ut tågbiljetterna - jag kommer verkligen åka till Ryssland. Lilla jag till stora farliga Ryssland. Det trodde jag aldrig skulle ske.

Vi tog snabbvisum, som man ska få inom tre dagar, eftersom resan blev så snabbt ihophafsad och det var verkligen snabba; på mindre än en timme var de klappade och klara, så morsan fick dem med sig direkt - och dessutom var de helt gratis eftersom vi har en släkting bosatt i landet. Där tjänade vi minsann in hela 140 euro - inte illa.

Nu börjar pupporna i min mage verkligen utvecklas till fullfjädrade fjärilar. Jaiks. Om mindre än en vecka är vi i Moskva. Och jag måste erkänna att det ska bli riktigt riktigt roligt.   Jag bara googlade Moscow så, Alexandra, utifall att denna bild inte är från Moskva så får du väl rätta mig då.

..:söndag igen:..

Då var Jazzen över för i år då - och otroligt nog har helgen varit den varmaste hittills. Perfekt beställt :)

Fredagen tillbringades först på biblioteket där jag hjälpte till med vinserveringen på Carpelan-tillfället, därefter fortsatte festen på gården där hela gamling-gänget och de lite yngre, det vill säga mina kompisar, samlades. Kvällen avslutades på Portti, tyvärr var där ofantligt lite människor och de få som var där va typ 40+, så stämningen var lite lam. 

På lördagen, efter att ha främst fördrivit tiden med att lalla omkring på jazzgatan och njuta av solen på gården, fick vi söt-Wilma på besök. Eftersom hennes föräldrar skulle vara ordningsmän sent in på natten stannade hon över natten. Hon var så snäll, lillflickan, glad och nöjd med sin tillvaro fast hon aldrig tidigare varit så länge med oss ensam. Inga problem med varken ätandet eller sovandet. Morris var nog lite misstänksam mot - och en smula sotis på - den lilla gästen, men det gick hur bra som helst. Efter att lillflickan somnat, sökte jag mig till Portside än en gång, där det den här gången var mera människor och medelåldern snäppet lägre. Vi råkade bland annat ut för en väldigt märklig gammal gubbe som hade lite svårigheter med att hålla händerna för sig själv, speciellt när det kom till pojkarna, hmmm.. Som tur slocknade han efter en stund med pannan i bordet.

Klockan sju på söndagmorgon ville Wilma inte längre slafa så då var det slutsovet. Man har verkligen händerna fulla med henne, så ingen vila där inte. Några timmar senare traskade vi iväg med henne hemåt då vi tyvärr var tvungna att lämna tillbaka henne. Därefter lade jag mig på mamma och pappas säng och njöt av Lill-Babs konsert som hördes ända hem till oss. Dock råkade jag ta en liten tupplur mitt i..

        

Bild I. Torsdag. Össpöregn. Senare blev det strålande sol och varmt.    
Bild II. Godaste bären - smulgubbar (jordgubbar + smultron)
Bild III. Jazzgatestämning
Bild IV. Coolaste artisten - hans act går ut på att han dansar och svingar sitt parasoll i takt med musiken. Skithäftig gubbe. 
Bild V. Wilma, Pappa, Morris och jag njuter av kvällsolen i hamnen.  

..:27 grader och sol:..

Idag börjar Baltic Jazz, känns helt surreal. Efter att jazzen är över, är ju sommaren på upphällningen. Och den har ju inte ens börjat på riktigt ännu. Det är iallafall varmt och fint idag, hoppas det håller i sig hela helgen - och hela juli. Igår kom en hurja åskskur, det regnade otroligt mycket, men det var över på en liten stund och sen strålade solen igen. Hoppas dock att molnen regnat av sig nu. Kanske det verkligen kommer vara 27 grader och sol - mitt mantra.

Jag tänker gå tidigare från jobbet idag så jag hinner hem och fixa mig klar inför kvällen innan jag ska till bibban för att hjälpa till med Bo Carpelan-evenmang. Sedan blir det väl sedvanliga Portti resten av kvällen, med lite mys på backen med mina superskojsiga grannar först...

..:friends-film?:..

Nu skriver Aftonbladet att det ska bli en film av Friends. Uppenbarligen vill Vännerna också göra en film av sin succéserie efter att ha sett Sex and the City-filmens framgång.. Jag tror dock inte att serien och dess karaktärer riktigt gör sig på film, det skulle kanske bli för mycket av det goda. Dessutom tror jag inte det skulle bli lika roligt som då när det begav sig, det märkte man ju redan på de sista avsnitten av serien; de var mycket allvarligare, inte lika tokroliga som de i början.

Nå den som lever får se.

..:BJ snart:..

Nu börjar det hända grejer i byn - det börjar nämligen dra ihop sig till Baltic Jazz än en gång! Igår öppnade festivalkansliet, konsertplatsen vid Masugnen monterades upp, musikprylar fördes in i Gamla Verkstan och idag reses jazztältet och folk finns i alla knutar och fixar och fejar (och bland annat kapar kvistar som borde kapats för typ 10 år sedan. Bättre sent än aldrig är devisen i den här byn.) Dessutom låg det nu ganska många båtar i hamnen. 

Nu är det bara solen som saknas.  

Idag får vi förresten långvägagäster. Eller ja, ända från Åland iallafall, men man ser dem så sällan så det känns som om de skulle vara jättelångt borta. Det är alltså Gunn och Jonna som kommer hit och stannar över natten för att sedan fortsätta ut till Fammo på Hitis. Månntro de har Nisse-hunden med sig..?

RSS 2.0