..:vart försvann år 2007?:..

Tänk att det är nyårsafton imorgon. Det här året har gått så otroligt snabbt, alldeles för snabbt. Och det känns som om jag inte har uträttat något viktigt, inte gjort något spännande, inte sett något intressant. Allt snurrar på i samma gamla - uttjatade - spår.
 
Det är lite klyschigt det här att enbart för att det byter kalenderår så ska man lova en massa inför det nya året, ändra på dåliga vanor, börja om från början, men jag tänker ändå avlägga ett nyårslöfte i år. Jag lovar att jag ska ta mig i kragen, göra någonting minnesvärt. Jag ska helt enkelt göra någonting.    

..:gubben i lådan:..

image181

..:pepparkaksäpplen:..

3 äpplen
8 krossade pepparkakor
50 g margarin
½ dl hackade mandlar
2 msk socker

Ta bort kärnorna och skär sedan äpplena i ganska smala klyftor och rada dem i en pajform. Blanda ihop de övriga ingredienserna och klicka ovanpå äpplena och lägg in i ugnen i 200 grader i 20 minuter. Servera varmt tilsammans med vaniljglass.

Mums.

..:reashopping:..

Imorgon bär det av till Åbo för att ta en paus från allt här och kanske också göra några reafynd - om det nu finns kvar något mera att fynda...

..:intervjuobjekt:..

Nyss hemkommen från att ha blivit intervjuad av Lena för Svenska Kultursällskapets räkning om bland annat min dialekt och min uppväxt här på ön. En timme diskuterade vi allt möjligt och slutligen fick jag en mugg för besväret :)

..:deprimerande:..

Det här vädret är så deprimerande, bara regn och rusk. Klockan är bara fyra och det har varit nattsvart redan länge. Usch usch usch.

Vad skulle jag inte ge för att få resa söderut nu genast?


..:när juldagsmorgon glimmar:..

..jag vill till stallet gå.

Eller så inte.
 
Ja, nu är julaftonen över då. Många klappar fick jag, jag som trodde jag knappt skulle få några alls. Jag fick dock ingenting från min önskelista...men en fin stor Koko-skål fick jag och kakgafflar som jag också velat ha + en massa annat trevligt.
 
Julklappstjuven

  Efterrätten, hallonjelly med grötmousse, jättegott!

..:julbastu:..

Nu när julgröten slunkit ner, granen klätts och tomtarna smyger i knutarna, börjar det bli dags för den sedvanliga julbastun.

image178

..:nu är det jul igen:..

image177

..:snygg, snygg, snygg:..

Det finska bändet The Giants Leaps frontfigur, Sebastian, är het. Sjunga kan han också. Perfect package :)

image176

 

..:ljus i vårt hus:..

image174


image175

..:julkänslan som upphittades:..

Lyktor. Mörker. Människor. Sång. Saxofon. Präst. Glögg.

Vi välkomnade just jultiden på ämbetshusgräsmattan. Kaj Kulla spelade saxofon, prästen Margareta Puiras pratade så vackert om julen - och julstämningen kom. Slutligen infann sig känslan av att det snart är jul. 
 

..:en julkrokodil - precis vad man behöver:..

image173

..:gårdagskvällen:..

Igår var jag förresten på Portside med Alexandra (kompisen, inte systern...), Vivi och Lena. Det var jätteroligt, speciellt med tanke på att det är så sällan vi ses. Det var förresten väldigt dött på krogen, vi var typ dom enda där. Ganska dåligt med tanke på att det ändå var lördag. 

..:funderingar:..

Jag kan inte förstå att det redan är dagen före julafton. När man var liten, det vill säga för bara för några år sedan, var detta en dag fylld av förväntan och spänning, idag känner jag - ingenting. Ingen julstämning. Inga förväntningar. Det känns som en dag bland andra dagar. Jag brukar annars vara en riktig julmänniska, som älskar den här högtiden och allt vad den innebär, förutom den äckliga julmaten då, men i år har den känslan inte alls infunnit sig. Och ärligt talat spelar det inte så stor roll. Julen är, för mig, en familjehögtid och även om jag ska fira med mina föräldrar, så känns det ändå lite lamt. Alexandra är inte med. Släktingarna vi brukar fira med är inte med. Bara vi tre och hunden.   

Och nu fes Morris dessutom, en gasmask anyone? 
   

..:morgi vann - igen:..

Oj oj vad Morgenstern är i bra form! Han vann också den sjätte tävlingen för säsongen.

..:gigantiskt hjärnsläpp:..

Jag brukar vanligen blogga hela tiden, om inte i den fysiska bloggen så åtminstone i mitt huvud. Ständigt.  Men nu är nog verkligen min blogghjärna på semester. Big time. Eller så beror idétorkan på att det faktiskt inte händer så mycket för tillfället. Här på landet är det faktiskt ganska lugnt och stillsamt. Lite väl lugnt och stillsamt rent av. Kanske jag borde göra någonting drastiskt. Typ hoppa i hamnbassängen och låtsas att jag inte kan simma. Aj jo, jag glömde, här är ju inga människor som skulle märka det om jag gjorde det. Attans.  

..:bebis-wilma:..

image172

Wilma inspekterar mitt halsband mycket ingående.

..:chargongerna går till attack:..

"...jag får en hel del chargonger slängda i ansiktet..."

Måtte ha varit intressant att beskåda.

..:solsken i blick:..

Idag är det strålande väder. Solen skiner, himlen är blå - man skulle dock tro att det barkar mot påsk, inte jul. Känns helt konstigt att om fyra ynkliga dagar är det jul och om elva dagar börjar ett helt nytt år.

..:nöjd:..

Jag vaknade förresten galet tidigt i morse, redan halv åtta! Det är väldigt tidigt, dels för att det är mig, den nyblivna sjusovaren, det handlar om och dels för att jag somnade först runt två.

Jag visste ju att jag skulle lyckas ändra på min dygnsrytm här. Visserligen har jag bara varit här ett dygn hittills, men ändå, vitsi jag är nöjd.

...:stackars bengan:..

"Bengt har blivit av med benet - nu heter han bara gt"

Ett mycket bra prov på min ytterst excellenta - och en smula makabra - humor.


..:kompisar:..

image171

Jag och min Morris, som helt frivilligt är med på fotot och dessutom ser alldeles gigantisk ut.. Båda två är vi lika lurviga och rufsiga i frissen, tecken på kamp kanske, hmm.. Det är iallafall de röda strecken på min arm.  

..:ingen wilma ännu:..

Wilma &com skulle stanna här i Dalsbruk ända till fredagen så de kommer till oss på besök på torsdagen. Jag kom alltså en dag för tidigt hit alldeles i onödan :)Morris var jätteglad när jag anlände igår kväll. Han är så söt när han varje gång blir så lycklig när man kommer hem. Oberoende om man varit borta tre minuter eller tre veckor.

Ganska trevligt att vara hemma här igen, synd bara att julstämningen är långt borta. Här är grått, trist och bart. Det är väl så här jularna framöver kommer att se ut, tyvärr.. 

..:min egna lilla djungel:..

När jag nu ska vara borta i två hela veckor, var jag tvungen att ordna ett bevattningssystem för mina stackars växter. Av nån mystisk anledning brukar växterna alltid må bättre när de fått sköta om bevattningen själva, än när jag gör det. Det är dock inte helt praktiskt att ha detta arrangemang på köksbordet jämt, men det ser ganska mysigt ut. 

image169
 

..:min heta mustasch:..

image168


Jag hittade just den här bilden, måste säga att jag klär i mustasch.  


..:stressad:..

Jag håller nu på och stresspackar alla mina grejer, eftersom mamma just ringde och sa att om jag vill träffa lilla Wilma så måste jag fara till Dalsbruk redan kväll eftersom de skulle fira jul på annan ort. Det råddade ju helt till mina planer och eftersom jag är en sån människa som inte tycker om när mina planer ändras med så kort varsel, är jag nu helt virrig. Jag vet inte alls vad jag behöver ha med mig. Förmodligen kommer jag packa med mig allt för mycket och ändå glömma allt det viktiga hemma. 

Jag har massvis med timmar på mig innan bussen går ändå känner jag mig väldigt jäktad. Irriterande.  


..:min dygnsrytm är helt fucked up:..

Jag går sent och sova, jag somnar ännu senare. Ligger vaken in på småtimmarna och fundera på fullständigt irrelevanta saker. Jag vaknar vid niotiden men somnar om för att vakna på nytt åtskilliga timmar senare. Trött och med en känsla av att jag blivit överkörd sjutton gånger av en ångvält. Jag har försökt vända på dygnsrytmen - gå och lägga mig tidigare och stiga upp tidigare - men det känns det misslyckas varje gång. Dessutom känns det så meningslöst att stiga upp tidigt och sen bara sitta och hänga, jag borde ju ha något vettigt att göra. 

Månne inte det ska bli lite ordning på torpet bara jag åker hem för julen. Mamma och pappa brukar alltid vara igång jättetidigt, kanske jag också smittas inspireras av det.


Jag har lovat bot och bättring oräknerliga gånger 
men även för mig själv så blir det bara ord

 
Så härlig är jorden - Eva Dahlgren 


..:klappat och klart?:..

Nu har jag så gott som alla klappar klara, den sista ska jag fixa imorgon, sen kan julen gott och väl börja för min del. Jag lyckades inte riktigt hålla "ingenting-åt-mig-själv"-dealen, utan jag råkade köpa en rock. Men jag berättigar det med att den kostade endast 17,50 euro, det är ju så gott som gratis...
 
Jag såg ena av tvillingarna på min klass i H&M, en stund senare sprang jag på henne i Stockmann - trodde jag. Det visade sig vara hennes tvillingsyster. Det tog bara en liten stund innan jag märkte det. Genant. Jag som alltid tagit credits för att kunna skilja dem åt.

Det hade tydligen hunnit bli natt medan jag rusade in och ut i affärerna, det är så trist när det blir så snabbt mörkt på kvällarna och när det dessutom inte är någon snö som livar upp det hela, är det ännu tristare. Man blir ju så trött också av det, jag sover typ hela tiden tycker jag, ändå är jag trött jämt.  

Nu måste jag laga mat, man blir tydligen hungrig av att sätta sprätt på pengar.


..:nytt försök:.

Nu ska jag bege mig ut på stan för att inhandla de sista julklapparna, förra gången slutade ju min julklappsjakt lite tokigt. Den här gången ska jag inte köpa nånting åt mig självJag lovar.
 
 

..:broccoli?:..

Undrar varför det luktar broccoli i hela lägenheten trots att ingen, mig veterligen, tillrätt det här på evigheter..  Lukten är inte alltför angenäm, hoppas den inte kommit för att stanna.


..:jag drunknar:..

...snart i smutstvätt, men när jag skulle gå och beställa en tid i tvättstugan var alla tider upptagna ända till nästa veckslut och i och med att jag tänker lämna Åbo i mitten på nästa vecka så är det ju lite tokigt. Jättetöntigt att alla fem trappor i det här huset är tvungna att dela på en enda sketen tvättmaskin. Dessutom är badrummen så små att det med nöd och näppe skulle rymmas in ens en liten tvättmaskin dit. Nu har jag åtminstone planerat att smyga upp efter kl 21, då sista tvättiden för dagen är slut, med det mest akuta av mitt byke och tjuvtvätta en maskin.

Det kan väl knappast vara hela världen.   


..:Udmurtisk jul:..

Snart reser Victor iväg till Udmurt för att fira jul tillsammans med Alexandra där. Det enda jag avundas honom är att han får vara med henne på julen och att där är massvis med snö. Till Udmurt vill jag nog inte.

..:hattifnatt:..

Jag drog just bort sängtäcket från sängen och det alstrade ström så det sprakade. När jag ögonblicket senare tog i datorn fick jag en sån stöt att det tog på riktigt ont och hela min hand ända upp till armbågen fortfarande är alldeles bortdomnad. Kvistigt att skriva med bara ena handen.


..:horatio:..


..:jag slår läger:..

...framför teven idag från kl 21 till 01.55. 

Hemmakväll med Hotel Babylon, CSI:Miami och en massa Sex and the City - perfekt. 

..:foton och finska lejon:..

Jag tittar på ishockey, Finland-Tjeckien (jag skrev först Tjeckoslovakien, vilket århundrade är jag på..?) och Finland leder för tillfället med 3-0. Och det har bara gått 14 minuter av första perioden. Pirnes gjorde två mål på typ en minut. I alivoima (vad tusan heter det på svenska, boxplay?). Det bådar gott.

Jag sätter också in foton i album. Fick sån Paris-fiilis efter Da Vinci-koden att jag plockade fram albumet som jag limmat in hälften av mina Paris-foton, av nån anledning slutade jag mitt i, och fortsatte arbetet. Nu ska jag googla lite och försöka hitta namnen på platserna vi var på, för jag min tönt har ju inte skrivit upp det nånstans.
Damn, nu gjorde tjeckerna mål. Ett riktigt gratismål

Update: Matchen slutade med finsk seger efter både förlängning och straffar. Efter den egentliga speltiden stod det 5-5, på förlängningen hände ingenting, men finnarna var överlägset mycket duktigare på att lägga straffar.

..:da vinci-koden:..

Igår såg vi på filmen the Da Vinci code, som jag velat se ända sedan jag läste boken - och den var faktiskt sevärd. Jättespännande. Och det var så roligt att se platser där jag själv varit. Tänk jag har gått där som de gick i Louvren. Jag fick sån himo att åka till Paris. Genast. Någon som kommer med?

Ganska bra egentligen att det gått så lång tid mellan att jag läste boken och såg filmen, för nu kändes det ändå lite nytt då jag inte kom ihåg alla intrigvändningarna från boken.

Tom Hanks, som spelade professeur (observera det franska uttalet..) Robert Langdon, är nog en skitbra skådespelare, han är så mänsklig på något sätt. Perfekt roll för honom. Överlag tyckte jag rollbesättningen var väldigt lyckad. Massvis av plus för att de verkligen talade det språk dom skulle, till exempel att de franska poliserna talade franska sinsemellan och inte engelska hela tiden. Det händer inte allt för ofta.
Efter dessa nervkittlande äventyr i London och Paris förflyttade vi oss till ett zoo i New York City. Vi såg med andra ord den animerade filmen Madagaskar. Och den var lika rolig som Da Vinci-koden var spännande.
 


..:morgonstjärnan:..

Min favoritbackhoppare, Thomas Morgenstern, är nu historisk. Han har nämligen vunnit säsongens alla fem första tävlingar.

Hoppas, hoppas han vinner alla. 


 
image165

Bild lånad från www.thomasmorgenstern.com

..:extreme makeover:..

  Det här passar ju mig utmärkt. Ser ju helt äkta ut. Coolt.
  Oj det här håret skulle jag gärna ta. Klär mig.

  Läckert.

  Kanske jag borde satsa på att bli blondin..hmm...

 ...passar mig...

  Emppu goes Beyonce


Jag tror jag har lite för lite att göra. Det är inte lätt det här med jullov. Det har ju redan pågått i dryga tre timmar.

..:jullov - äntligen:..

Nu är alla skoluppgifterna klara, jag ska bara gå och föra skivan med mina informationsbehandlinguppgifter till läraren och sen - JULLOV!


Gårdagen:

Vi - och en massa småbarnsfamiljer - var på gågatan och såg på lucian, som anlände i hästkärra med poliseskort och sjöng relativt mediokert. Någon riktig julfiilis infann sig aldrig riktigt, tyvärr.

Efter det fördrev vi tiden på stan eftersom vi inbillade oss att ingen skulle fara till Vicke och Johan så väldigt tidigt. Jag hittade till och med köpa en julklapp åt pappa, han är alltid så svår att köpa något vettigt åt, men jag hoppas han blir glad för den här presenten :)

När vi kom till Vicke och Johan, efter att ha kämpat oss över snorhala nyvaxade trapphusgolv, var typ alla på plats redan, somliga rundare under fötterna än andra. Efter några timmars hängande, som inkluderade bland annat tårar och slagsmål (inte i kombination), bar det av till Lyni, var restonomstuderandena ordnade Glitter&Glamour-fest, men vidare glittrigt och glamoröst var det nog inte. Lite människor, dålig musik och allmänt trist.

..:rosiga kinder:..

Oj så kallt det var ute, tur att jag packat på mig varma kläder, men ansiktet var ju bart och vinterkissorna bet..image154

       

(Klicka för större bilder

..:solväder:..

Nu när det nu för en gångs skull är soligt, vackert väder tänker jag strunta i trista skoluppgifter, dra på mig mina fina vinterbrallor och bege mig ut på promenad.Jag har ett litet dilemma - ikväll skulle jag vilja fara o titta på luciakröningen, men jag har också blivit bjuden till en kompis samtidigt. Vad ska jag göra?

Kvistigt värre.


..:e de så här det känns att va lycklig:..


Petter, Snook & Veronica Maggio - Inga ProblemPetter feat Säkert - LogisktJag är på gigantiskt Petterhumör.

..:jag vill ju inte:..

Om ganska exakt två dygn ska min förhatliga databas vara färdig och inlämnad. Jag har inte kommit någonvart med den. Jag fattar inte vad jag ska göra, jag har inte ens något intresse i att försöka förstå vad jag ska göra. Min motivation är en god bit under nollstrecket, men jag vill ju absolut inte gå om kursen nästa år och vara tvungen att göra om alla andra uppgifter, så det är väl lite illa tvunget att ta sig i kragen och börja databasera.

Kan inte det komma en liten, passlig databas nerfallande från himlen och landa här framför mig?


Update: Nu är jag trött på det här. På min grav kommer det stå att jag dog av det här. Lånar lite Petters ord för att beskriva situationen. Nu ger jag helt enkelt upp. Det finns inte en chans att jag lär mig sånt här nu på nolltid, så jag orkar inte ens försöka.

..:kaputt:..

Jag låg i natt och vände och vred mig i evigheter - funderade på om jag nånsin kommer att få min förbenade databas färdig och om jag alls kan fara ut på torsdagen eller om jag kommer vara tvungen att sitta hemma och knåpa på uppgiften. Jag hörde när domkyrkoklockan slog kvart över tre.Väldigt viktiga saker att fundera på den tidenSex och en halv timme senare vaknade jag när min väckarklocka ringde, och gissa om det var tungt att släpa sig upp. Jag skulle egentligen vara hurtig och gå ut på länk, men jag bara inte orka så jag stod i duschen under skållhett vatten istället och försökte, förgäves, piggna till. Nu har jag stått på balkongen i fem minuter och börjar småningom vakna. Det är kallt och soligt här idag, äntligen! Bara snön som saknas..

..:yummie:..

Dom här e sjukt goda. Jag kommer att äta upp hela förpackningen (alltså innehållet, inte själva kartongen) på en gång.

..:the royal tour of the Country:..

Om man översätter namnet på gatan jag bor på, Eriksgatan, blir det enligt ordboken the Royal Tour of the Country. Det låter ganska shiny. Ska nog börja skriva min adress så istället.  


..:någon som vet?:..

Varför ringer alla världens människor och vill tala med mig just när jag för en gångs skull aktiverat mig och verkligen försöker få alla mina skoluppgifter fixade?

..:vem har sagt att man måste göra saker så som man borde?:..

Imorgon ska jag och Anna presentera en marknadsanalys som vi egentligen aldrig gjort. Och den ska vi stå och presentera inför hela klassen. Kan bli en smula svårt att hålla masken

Vi hade till uppgift att göra en marknadsanalys, men eftersom tiden blev lit e knapp bestämde vi oss för att inte fråga riktiga människor, utan vi hittade på svaren själva. Vi har med andra ord gjort en fejk-marknadsundersökning.

Duktigt som vi är, lyckades vi ändå knåpa ihop en tio-sidors rapport - om vår fina fejk-marknadsundersökning. Vi använde så mycket facktermer och kniviga ord vi bara kunde för att få den att låta så där lagom byråkratisk och viktig. Eftersom vår lärare inte precis hör till de smartaste, kommer hon säkerligen vara mer än nöjd.


Det här kommer att bli mycket intressant.

..:favoritcitat:..

Jag är fläckvis intelligent

Det beskriver mig ganska väl.

..:hick:..

Jag har haft hicka i snart en timme.

Det är gräsligt irriterande, speciellt eftersom datorn hoppar till varje gång jag hickar.
Alltså jag ligger på sängen med datorn i famnen - jag och datorn har inte någon slags mystisk telepatisk kontakt.  
 

..:två sex and the city-filmer till:..

Det ryktas om att det skall komma två uppföljare till Sex and the City-filmen som har premiär i vår. Det har gått mig helt förbi - liksom så mycket annat, så det är ju inte precis någon överraskning - men hur bra är inte det?
En sån här klänning ska jag äga nån vacker dag. Den är ljuvlig.

..:julklappspaketering:..

Inspirerad av Tomteskolan, som jag just tittade på, ska jag nu sätta igång och paketera julklappar.

Alla mina tre hela julklappar.  

..:min söpis:..

image151


Sötis-Morris.

..:UNGs efterträdare:..

Det håller på och flyttar in en ny kille i Ugly Naked Guys gamla lägenhet. Han har skippat dom stora bruna panelpersiennerna (jag har ingen aning om det heter så, men det låter ganska mycket som ett riktigt ord) och jag har helt fri insyn. På när han målar väggarna. Jei. Han är trevligare att titta på en plufsiga Ugly naked Guy.  

Det var dock lite lustigt att se på UNG när han satt och solade utan skjorta oberoende om det var 20 plusgrader eller 5 minusgrader och blev bara rödare och rödare. Med jämna mellanrum måste han gå in och värma sig en stund, men sen var han tillbaka igen.

En stor personlighet har försvunnit från Eriksgatan.

..:kvistigt:..

Kvistigt - det är ett underskattat ord, jag ska absolut börja använda det oftare. 
 

Kanske jag kan ha det som nyårslöfte..

image150
 

..:spejsat:..

Idag om exakt tio år kommer Venus att passera framför solen.
Det ville ni alla veta kan jag tänka mig.
Venus

Jag tror min avsaknad av liv märks ganska tydligt.

..:pirater i teven:..
Ikväll kommer Pirates of the Caribbean - the Curse of the Black Pearl på teve. Jag har visserligen sett den flera gånger tidigare, men läckra Jack Sparrow och Will Turner och deras häftiga äventyr kan man titta på hur många gånger som helst. Jag älskar dessa filmer, och hoppas att de kommer flera och med tanke på hur de lämnade slutet öppet på trean så kan man väl vara rätt så övertygad om att det inte tog slut där...:dagens låtar:.

Dessa två låtar spelar, om inte i min musikspelare, så i mitt huvud hela tiden för tillfället.

Curly Sue med TakidaTeenagers med My Chemical Romance
Nu ska jag äta pizza, modifierad fryspizza. Min pizzastrejk rök all världens väg häromdagen, den kan lika gärna ryka lite till. Jag har dessutom varit så duktig att jag fått åtminstone en del av hemtenten klar.  

..:någon frivillig?:..

Någon som känner för att offra sig och göra alla mina skoluppgifter?

 
Jag har muntlig engelskatent imorgon om hur man håller ett möte, inlämning och presentation av en marknadsanalys på onsdag, inlämning av engelskahemtent och informationsbehandlingsuppgifter till fredagen - min tacksamhet fås som lön.

Det finns mycket annat jag skulle kunna göra om jag fick dessa uppgifter bort ur vägen -  jag skulle kunna ägna tiden åt att gå på stan och leta julklappar, socialisera (=gå på fester), packa mina grejer,och njuta av vintervädret, som jag räknar med att anländer inom kort.

Anyone?
..:för trött för att orka gå och lägga sig:..

...det är jag nu. Mina ögon går i kors av trötthet, jag gäspar konstant så mycket att käkarna knappt räcker till, ändå kan jag inte förmå mig att stiga upp, släpa mig till badrummet, tvätta mina tänder, släpa mig tillbaka till sängen, krypa in under täcket, stänga ögonen och somna. Det är mig en övermäktig uppgift.

Vad ska jag ta mig till?..:fingertoppskänsla:..

Det är knivigt att behärska touch padenlaptopen - att fingertoppen är söndersliced gör inte saken lättare. Kanske jag borde börja överväga att plåstra om den och sluta plåga stackaren.

Nu fortsätter mitt lördagstevemaraton. Hotel Babylon up next.

..:lost and found:..

Kom för en stund sedan hem från Helsingfors, trött, hungrig och på-regnad, men glad. Gårdagen var väldigt trevlig, trots några små missöden. 

Vi, jag och Vivi, letade båda vinterskor med ljus och lykta i varevigaste skobutik i hela stan. Jag hittade miljoner snygga skor, som antingen var för dyra, för tunna eller både för tunna och för dyra. Slutligen gav vi upp och gick till matbutiken för att köpa lite kvällskäk bara för att upptäcka, just före Vivi skulle betala våra inköp, att hennes handväska var spårlöst försvunnen. En halv minut senare ringde min telefon, jag plockade upp luren, stirrade som ett fån på den och sa: Vivi, du ringer till mig. Sedan insåg jag, dummare än så är jag ändå inte, att det ju var någon vänlig själ som hittat väskan med telefonen i och tydligen var så ärlig att den försökte hitta dess ägare istället för att länsa den. Det visade sig att väskan blivit i en skobutik. Lost and found nro.1.

Med väskan i tryggt förvar åkte vi hem till Vivi för att fixa oss klara inför kvällen och vi bestämde att vi skulle börja kvällen på show-coctailbaren Shaker. Vad häftigt det var att se de prisbelönta bartendrarna jonglera med flaskor, shakers, glas och frukter! Verkligen skickliga - och väldigt goda coctails gjorde de. Därefter trotsade vi spöregnet och snålblåsten och begav oss iväg till nästa ställe - The Only Straight-friendly Gay Night Club Lost&Found - lost and found nro. 2.

I baren, i vilken de enda gaya personerna jag upptäckte var bartendrarna, var stämningen på topp trots det ruskiga vädret utanför - mycket människorna, snygga killar, underliga män, så många karlar i svart-vitrandiga skjortor att man trodde man såg tredubbelt, bra musik och proppfullt dansgolv. Länge sedan jag var på en krog som dansgolvet var så smockat, också länge sedan mina tår blivit så påtrampade och väldigt, väldigt länge sedan, om ens någonsin, som jag haft så mycket tequiladrink i håret. På vägen från dansgolvet till bardisken råkade jag hitta ett MasterCard som jag gav åt en bartender i hopp om att ägaren skulle få tillbaka det. Som hittelön bjöd han oss på drinkar. Lost and found nro 3. 

I nattbussen påväg hem hände en lite lustig incident. En kille kom insnavande i bussen, föll så olyckligt att han när han skulle ta i sig råkade sätta handen mitt i en annan killes kioskmat. Han fortsatte lugnt äta medan killen som snavade ursäktade sig och sedan satt resten av bussfärden med den klåttiga handen i vädret och stirrade på den. Dessutom råkade vi ut för nån fjantig finne som tyckte det var ytterst irriterande att vi använde finska ord fast vi talade svenska. Det får man tydligen inte göra.

Fem somnade jag och halv tio ringde väckarklockan - dags att gå på lägenhetsvisning. Vivi ska flytta ihop med två kompisar och jag joinade dem för att gå och titta på en trea i centrala Helsingfors - vilket inte är det lättaste att hitta till ett överkomligt pris som passar en studerandes plånbok. Lägenheten var jättefin, med ljuvliga fönsternischer, knarrigt trägolv och fina spröjsade dörrar. Ett riktigt fynd. Lost and found nro. 4. 


..:tämän lipun alla kannatti taistella:..

Jag såg just en intervju med en gammal man som slagits för Finland i tre krig - vinterkriget, fortsättningskriget och lapplandskriget - och det fastande i mitt minne när han med ett stort leende och tårarna rinnande längs kinderna sa:

"Tämän lipun alla kannatti taistella"


Jag vet inte varför just den här frasen fick mig att reagera mest, men hans ord fick mig att tänka på hur mycket vi har dessa människor, inklusive min kära morfar, att tacka för, hur mycket de kämpade för att vi skulle få allt det vi har idag, hur annorlunda deras bild av Finland måste se ut i jämförelse med min. Jag tar många gånger allt för givet utan att fundera efter det minsta. Det skadar nog inte att göra det ibland; ta en paus och tänka efter och vara tacksam för allt man har.  

Bild lånad från www.mil.fi


 


..:huvudstadsbesök:..

Imorgon ska jag bege mig iväg till huvudstaden för att hälsa på vännen Vivi - och givetvis för att ta en titt in i nyöppnade Gina Tricot..

Förhoppningsvis hittar jag trevliga julklappar i Helsingfors då utbudet där är mycket större än här. Pappa ringde förresten idag och frågade om jag skulle kunna hjälpa honom och fixa en present åt mamma. Så nu har jag åtagit mig att köpa julklappar både för mammas och pappas del + att jag måste köpa mina egna.

Håhå, det kommer sluta med att jag köper strumpor eller nånting åt allihopa.

Jag har så dålig julklappsfantasi.  

..:slottsbalen och suspekta skittfläckar:..

Självständighetsdagen firas traditionellt framför teven, så även i år. Ganska intressant sätt att fira egentligen - genom att titta på när Finlands finaste folk klätt upp sig till tänderna och festar i slottet tillsammans med presidenten. I andra länder festar folket på gatorna och det är mera karnevalstäming, men inte här i tysta, dystra Finland, här sitter vi framför teven och kritiserar andra människors klädval :)

President Tarja Hallonet är riktigt fin i sin gröna sidenklänning, hon får klart godkänt. Ännu har jag inte sett någon klänning som jag tyckt extra mycket om. Undrar vad Janina Andersson klätt upp sig i, hon brukar alltid vara så fin.  

Alexandra - du borde ha sett Litmanen, han hade frack och vattenkammad backslick och såg mycket sammanbiten ut. Pitkämäki var också ganska het i sin frack, hans avec föll mig dock inte i smaken...Tidigare idag var jag hos Anna och gjorde skolarbeten i flera timmar. Bara med ett avbrott när hennes granne raglade hem, föll mot dörren, rev ner hennes fina hemgjorda dörrkrans och lämnade en suspekt skitfläck ( vi är alldeles övertygade om att det var skit, inte bara smuts, uäk) efter sig på golvet ute i trapphuset. Mycket dramatiskt.  

..:hur har jag missat det här?:..

Finsk friidrott skakas av en rejäl sexskandal.

Efter Finnkampen hyllades spjutstjärnan Tero Pitkämäki av de andra idrottarna - med en strippa.

- Det var kanske inte så bra smak, säger spjutstjärnan.

Hur har den här stooora skandalen lyckats undgå mig..?


..:grattis på nittioårsdagen:..

image149

Idag firar mitt kära fosterland, Finland, 90 år av självständighet.

Jag minns det som om det var igår som vi i skolan ställde till med ett himla spektakel vid 80 års firandet. Vi lagade en tårta (av styrox och paljetter, hmm..), tomtepyramid och gjorde en massa arbeten om Finlands historia. Jag och en kompis skrev om matvanor och ransoneringskort under krigstiden. Kokade ärtoppa och allting för att demonstrera hur knapert det var på den tiden. Ja, allt var mycket trevligt och intressant - och helt normalt.  

Tänk att det redan gått tio år sedan dess.

..:i'm better than great - i'm good:..

Hur kan Friends varje gång vara lika roligt?

Jag har sett avsnitten massvis av gånger och ändå lyckas de alltid få mig att skratta. Serien börjar ju dessutom ha ganska många år på nacken men fungerar ännu lika bra.

Jag är imponerad av dem som skapade serien.

Roliga citat från serien.

Monica: How desperate am I?
Rachel: Ah! Good thing Chandler's not here. He always wins at this game.
 

..:tvärstopp:..

Jag kom så duktigt i gång med hemtenten i engelska som ska vara klar nästa vecka men nu blev det akut tvärstopp.

Varifrån ska jag få inspiration, motivation och inte minst kreativitet för att få uppgifterna överstökade? Säljer dom månne sådant i R-Kiosken?

..:farligt med frukt:..

Ananas i konservburk + jag = såriga fingrar

Såriga fingrar + apelsin = svidande såriga fingrar

Äpplet och bananen klarade jag dock av galant.

Så går det till när jag försöker tillverka fruktsallad.

..:givakt:..

Hört i varuhuset Wiklund, Åbo:

Giv akt Et-H-el, giv akt Et-H-el! Din anhöriga väntar i informationet på första våningen.
 


..:pantad skurk:..

image148

Sånt här ska jag också börja ägna mig åt.
Verkar vettigt.
Rik tycks man bli på det också.

..:heta liam:..Vassa Saxars senaste tillskott, Liam. Gavin har fått konkurrens. 


..:söta hundhalsbandet:..

Ville bara lägga in en bild på mitt söta hundhalsband som jag köpte idag. Är det inte för sött?

image147


Jag har förresten aldrig tidigare märkt att Smithers i Simpsons har alldeles för korta byxor. Vilken intressant iakttagelse.

..:julklappsjakt:..

Nu blir det julklappsjakt för hela slanten.


Jag har absolut ingen aning om vad jag letar efter men har nu tänkt rekognosera lite och kanske få en och annan strålande idé. Ute är det världens tristaste väder och egentligen har ingen lust alls att bege mig iväg ut, men annars blir jag bara och slöa här hemma och det blir ju ingen gladare av.


Update: Min julklappsjakt misslyckades ganska kapitalt. Jag hittade inte en enda julklapp; desto mera prylar köpte jag däremot åt mig själv. Jag hittade en mössa, ett sött hundhalsband (alltså ett halsband åt mig med en hund på..) och ett par vinterbyxor. Jag hittade på H&M ett par svarta vinterbyxor (typ slalombyxor) men dom var ofodrade och ganska tunna och kosta dessutom 30 euro så jag skippade dom. Fem minuter senare hittade jag ett par gröna, tjocka, fleecefodrade vinterbyxor för 14,90 - på barnavdelningen och dom passade perfekt. Vilket kap! 

..:BB-vinnaren:..

image146

Sauli vann.

..:mitt bröd:..

...blev till knäckebröd efter x antal minuter i brödrosten.

Hur gick det här riktigt till?

..:BB-final:..

Ikväll är det Pik Prather-final som gäller. Jag hoppas att Niko vinner, men antagligen kommer Sauli kamma hem potten på 50 000 spänn.

Vad skönt det ska bli när BB slutar, det har blivit verkligt dåligt och tröttsamt att titta på (det betyder dock inte att jag slutade se för det..) här på slutet.

Och imorgon kommer äntligen fortsättningen på Vassa Saxar.

..:mike tyson i åbo?:..

En man av utländsk börd har, i sann Tyson-anda, bitit av hela örat på en kvinna på krogen på morgonnatten till igår.

Turligt nog hittades örat på
brottsplatsen och kunde sys fast. 


Det händer grejer här i Åbo
. För inte så länge sedan besköts dörrvakten till en annan krog och nu det här. Ska jag alls våga mig ut mera. 

..:tomteskolan:..

Lars: Vi får ju inte röra tomtekläderna.
Snille-Nisse: Men jag rör inte. Jag bara provar lite. Jag provrör.


image145

Jag tittar inte på julkalendern..

..:julstaden:..

Jag ska strax fara iväg på julstadsinvigning och senare på kvällen möjligen på adventskonsert i Domkyrkan om det ännu finns biljetter.

Nu ska jag först packa på mig massor av kläder så jag inte börjar frysa där ute.
 Update: Nu är alla 7000 lampor i granen framför domkyrkan tända. 

Programmet föll mig inte riktigt i smaken. Dessutom gjorde vädret - snöfall, köld och snålblåst - att det inte precis var så festligt att stå där ute. Dock hade ganska många pallrat sig dit - till och med julgubben.   

image144


Adventskonserten däremot var alldeles underbar. Domkyrkan var proppfull av människor och Brahe djäknarna och Florakören sjöng så vackert att jag fick kalla kårar av välbehag. 

Det började med att körerna tågade in samtidigt som de sjöng Bachs Veni redemptor gentium a capella. Hela kyrkan var nedsläckt och de hade ljus i händerna och det var så stämningsfullt och fint. Om inte bänkarna hade varit så obekväma hade jag gärna suttit där hur länge som helst och lyssnat på dem.

...:från mig till er:...

image143


Jag insåg nyss att Lilla Jul tydligen är ett finskt påfund. Intressant.

..:första vinterdagen:..

Nu är det officiellt vinter då; första dagen i första vintermånaden. Dock har det lovats mildare väder från och med imorgon vilket ju är trist. Det är så fint med lite snö.  

Gårdagskvällen tillbringades först framför teven hos Anna, därefter for vi till Kåren eftersom Österbottens Nation (...) ordnade eftersläpp där. Bra bänd, massa berusade pampeser, lurviga tomteluvor, gamla gymnasieklasskamrater och tranbärsjuice som smakade gammalt kylskåp = eftersläppet i ett nötskal. 

Efter det bar det av ut i kölden till glöggrundan, som kändes ganska lam i år. Jag såg inte ens hemskt många bekanta och vi stannade bara ungefär en timme, vilket var helt tillräckligt för att mina tår skulle förfrysa.
 
Nu sitter jag och tittar på kombinerats skidmoment och är övertygad om att Anssi Koivuranta och Hannu Manninen tar dubbelseger idag.  

Update: Manninen knep andra platsen, Koivuranta femte, Ryynänen åttonde.RSS 2.0